Over Arbeidsrecht Simpel

Mijn naam is mr. dr. Alexandra van Zanten-Baris. In 2003 ben ik afgestudeerd aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit van Amsterdam. In 2009 ben ik aan de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd op een onderzoek naar de grondslagen van de ontslagvergoeding. De afgelopen 20 jaar ben ik werkzaam geweest bij verschillende advocatenkantoren en ben ik werkzaam geweest als universitair docent. Tegenwoordig werk ik als raadsheer-plaatsvervanger in het Gerechtshof Amsterdam en de Landelijke Inloopkamer Hoven en heb ik zitting in verschillende (tuchtrecht)commissies. Ik verzorg postacademisch onderwijs en publiceer regelmatig artikelen over het ontslagrecht in juridische tijdschriften.

De afgelopen jaren heb ik gemerkt dat het vooral voor werknemers vaak moeilijk is om goed en helder advies te krijgen op het moment dat ontslag dreigt. Vooral sinds de inwerkingtreding van de Wet werk en zekerheid op 1 juli 2015 weten veel werknemers niet goed waar zij aan toe zijn en wat hun rechten zijn. De stap naar een advocaat is vaak erg groot, omdat werknemers vrezen voor hoge kosten en ingewikkelde en emotionele juridische procedures. Vaak is een advocaat en een juridische procedure helemaal niet nodig en is het heel goed mogelijk om met het juiste advies als werknemer zelf tot een goede oplossing te komen.

Het afgelopen jaar krijg ik vanuit mijn omgeving steeds meer verzoeken om een helder, duidelijk juridisch advies, zodat werknemers zelf kunnen bepalen hoe zij zich willen opstellen in een ontslagtraject. Om die reden heb ik Arbeidsrecht Simpel opgericht. Het arbeidsrecht is meer dan een eeuw geleden vooral geschreven om werknemers te beschermen tegen ontslag. Nog steeds is het ontslagrecht bedoeld om werknemers te beschermen tegen ontslag, maar vandaag de dag is het voor werknemers vaak moeilijk om aan de juiste informatie en aan het juiste advies te komen om ook van hun rechten gebruik te maken. Daarin wil Arbeidsrecht Simpel verandering brengen.

Na een uitvoerig en zorgvuldig adviesgesprek weten werknemers vaak heel goed wat zij willen en waar zij aan toe zijn. Soms is het nodig om werknemers bij te staan in onderhandelingen met hun werkgever, bijvoorbeeld over hun ontslagvergoeding. Heel vaak zijn werknemers na een adviesgesprek zelf mondig genoeg om met hun werkgever verder te onderhandelen, als zij maar weten wat hun rechten zijn!

Door mijn jarenlange ervaring in de praktijk, in de wetenschap en in het onderwijs weet ik niet alleen goed hoe het ontslagrecht in elkaar zit, maar weet ik ook hoe ik het simpel en begrijpelijk kan uitleggen zodat u ermee uit de voeten kunt. Kennis is immers macht. Indien u kennis heeft van wat uw rechten zijn, dan staat u ook krachtig in een ontslagtraject en tegenover uw goed geïnformeerde werkgever. Ik wil u graag via een adviesgesprek meer kennis en daarmee grip geven op uw ontslagtraject.

Vragen staat vrij, schroom niet om contact op te nemen!